به گزارش پایگاه فراخوانهای علمی پژوهشی کشور، مطالعه و بررسی فعالیتهای عتیقهجویی، شبه باستانی و باستانشناسی در بین النهرین که فصل اول این کتاب را تشکیل میدهد، حاکی است میراث بسیار غنی این منطقه از اوایل قرن نوزدهم میلادی تا اواسط قرن بیستم به طور مستمر به وسیله ماجراجویان، عتیقهجویان و شبه باستانشناسان کشورهای غربی غارت و به موزه معروف آمریکا و اروپا انتقال داده شده است.
از اواسط قرن بیستم فعالیتهای باستانشناختی با هدف یافتن ریشههای فرهنگی اشیای غارت شده شکل منظمتری گرفت. در این راستا به عمد تلاش شد، حاکمیت پیشینه فرهنگی بین النهرین در دوران پیش از تاریخ و تاریخی به طور مستقل و بدون تأثیرپذیری از مناطق پیرامونی و در خلأ در نظر گرفته شود.
بدین ترتیب سرزمین بینالنهرین بدون توجه به تفاوتهای منطقهای موجود در آن به عنوان کانون و مرکز اصلی پراکنش فرهنگها و تمدنهای آسیای غربی در تمام دورانهای پیش از تاریخ و تاریخی تلقی شود. به واقع این تلاشها در راستای نظریه «انتشارگرایی» که به اعتقاد نگارنده یک نظریه استعمار نو است، صورت میگرفت.
بین النهرین: باستانشناسی و جغرافیا، پارینه سنگی بین النهرین، نوسنگی بین النهرین، دوران مس سنگ (کالکولتیک) بین النهرین، عناوین فصول چهارگانه این کتاب را تشکیل میدهند.
دوران پارینه سنگی در جنوب غرب آسیا، آغاز نوسنگی، سنت سفالگری سامرایی، پیکرکهای نوسنگی بین النهرین، مرحله آغازین دوران مس سنگ، پراکندگی جغرافیایی سفالهای حلف، یافتههای دیگر حلف و مرحله ثانویه دوره مس سنگ (عبید) بین النهرین از جمله عناوین و موضوعات مورد بحث در این کتاب هستند.
این کتاب را انتشارات سمت در 232 صفحه برای نوبت اول منتشر کرده است.