مشهد؛ جایگاه همایشهای بی نتیجه/ آثار همایشها بررسی شود
در حالی طی روزهای اخیر یک همایش دیگر با هزینه های سنگین در یکی از مجلل ترین هتلهای مشهد برگزار شد که کارشناسان معتقدند خروجی بسیاری از سمینارها و همایشها تاکنون مشخص نبوده است.
به گزارش پایگاه فراخوانهای علمی پژوهشی کشور، در این همایش که طی چند روز گذشته در مشهد برگزار شد، خبرنگاران شاهد انواع ریخت و پاش ها برای نشستی بودند که می توانست با کمی برنامه ریزی با هزینه به مراتب کمتر برگزار شود.
این در حالی است که برگزاری چندین همایش ملی در پایتخت معنوی و در سال جاری، بار دیگر ضرورت برگزاری و هزینه های همایش ها آن هم در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال جهاد اقتصادی نامگذاری شده است ، را زیر سؤال برده است.
کلکسیون همایش ها در مشهد
این نشستها که از سوی بخشهای مختلف دولتی و خصوصی کشور در مشهد با عناوین مختلف برگزار می شود، این شهر را به بهشت همایش ها در میان افکار عمومی مطرح ساخته است.
شاید این تعبیر کمی اغراق آمیز به نظر می رسد، اما وقتی که متوجه شوید، در همین شهر هفته ای نیست که در آن انواع همایش و گردهمایی برگزار نشود، آن وقت به نظر می رسد که این گفته چندان دور از واقعیت نیست.
این روزها پایتخت معنوی، در رقابت با پایتخت سیاسی همه ماهه شاهد برپایی همایش های متعددی با موضوعات مختلف است که از سوی بخش های دولتی، خصوصی، تعاونی و برخی از نهاد و تشکلها برگزار می شود.
این موضع آنقدر گسترده است که بررسی های به عمل آمده نشان می دهد بخشی از ظرفیت ناوگان حمل و نقل هوایی و ریلی به شرکت کنندگان در این همایش ها اختصاص یافته است.
این همایش ها که با هزینه های سنگین برگزار می شود، امروزه، محدود به یک یا دو سازمان یا وزارتخانه نیست، بلکه تقریباً بیشتر سازمان ها، دستگاه های مختلف و حتی تشکل ها با برنامه ریزی مشخص اقدام به برپایی آن می کنند.
این موضوع چنان گسترده شده که در سالهای اخیر شرکتهای خصوصی متعددی با هدف برگزاری همایشها تشکیل شده است.
البته این تمام ماجرا نیست چرا که برگزاری این همایش ها هر چند که دستاورد ملموس ومشخصی برای هموار کردن مسیر توسعه کشور نداشته اما بازار صنف هتلداران و رستوران ها را حسابی داغ کرده است.
از وقت کشی تا بایگانی دستاوردها
به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران برگزاری همایشها یکی از ابزارهای مهم برای بررسی مشکلات و چالشها، تبادل تجربیات، ارائه آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی، طرح دستاوردها و دیدگاه ها، پویایی سازمانها و… به شمار می آید، اما تجارب برگزاری صدها سمینار و همایش در این شهر نشان دهنده این موضوع است که اغلب این نشستها ارمغانی جز وقت کشی و صرف هزینه های سنگین و گاه نجومی برای جامعه نداشته اند.
به عبارت دیگر نتیجه عملی و خروجی برگزاری تعداد قابل توجهی از این همایشها “هیچ” برای “هیچ” بوده است.
از سوی دیگر تجارب نشان داده است که حاصل برپایی بسیاری از همایشهای دیگر به جز چند سخنرانی که خیلی زود به فراموشی سپرده می شود، تنها انتشار یک کتاب به صورت خلاصه مقاله یا مقاله بوده که آن نیز به دلیل ضعف در نظامهای پژوهشی اغلب روانه بایگانی می شود.
دستگاههای نظارتی حساس شوند
با این حال، هرچند که در سالهای اخیر از شمار سمینارهای پرهزینه و خانوادگی که اغلب در هتلهای چند ستاره و ممتاز و با ریخت و پاش فراوان برگزار می شد، کاسته شده، اما این مسأله به این معنا نیست که دیگر با معضلی با عنوان “همایشهای بی خاصیت” مواجه نیستیم.
بنابراین به نظر می رسد، دستگاه های نظارتی در سالی که به نام جهاد اقتصادی نامگذاری شده است، در این خصوص بایستی بیشتر حساس شده و حداقل خروجی و دستاوردهای این همایشها را که همه روزه شاهد برگزاری آن در شهرهای مختلف کشور از جمله مشهد هستیم، مورد کاوش قرار دهند، زیرا استمرار این روند جز اتلاف سرمایه های ملی، ارمغان دیگری به همراه نخواهد داشت.
منبع: مهر
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.