کتاب “مدیریت پروژههای صنعتی” جدیدترین اثر پروفسور محمود گلابچی
کتاب “مدیریت پروژههای صنعتی” که توسط پروفسور محمود گلابچی استاد برجسته دانشگاه تهران، استاد نمونه دانشگاههای کشور و چهره ماندگار جمهوری اسلامی ایران و مهندس امیر فرجی تالیف گردیده است بوسیله انتشارات دانشگاه تهران در هشت فصل، شش پیوست و 680 صفحه منتشر شد.
به گزارش پایگاه فراخوانهای علمی پژوهشی کشور به نقل از بنانیوز، طی دهههای اخیر و درپی توسعه صنعتی جوامع، زمینههای تخصصی متعددی در حوزه مدیریت پروژه ایجاد شده است. در حال حاضر یکی از مهمترین نیازهای تخصصی در حوزه مدیریت و مهندسی ساخت،مدیریت پروژههای صنعتی است که با وجود انجام تحقیقات پراکنده، بهصورت راهبردی و مستقل به آن توجه نشده است. طراحی و اجرای پروژههای صنعتی، از صنایع سبک مانند کارخانههای تولیدی کوچک تا صنایع سنگین مانند فولاد، آلومینیم، نفت، گاز، پتروشیمی و سایر صنایع فرآیندی به دلیل داشتن ماهیتی پیچیده نیاز به روشهای برنامهریزی خاص برای مدیریت پروژه داشته و دانشی متفاوت در این زمینه را ضروری میسازد. در همین راستا کتاب مدیریت پروژههای صنعتیبا هدف تامین نیاز فوقالذکر وگسترش دانش و اطلاعات مورد نیاز برای برنامهریزی و مدیریت پروژههای صنعتی توسط انتشارات دانشگاه تهران منتشر گردیده است.
فصل اول کتاب به ویژگیهای پروژههای صنعتی اختصاص دارد و شامل مباحث پایه مانند اهمیت پروژههای صنعتی، نگاه سیستمی به پروژههای صنعتی، مدل انتقال تکنولوژی صنعتی و چرخه حیات پروژههای صنعتی میباشد. فصل دوم کتاب با عنوانطرح ایده و تعریف پروژه در برگیرنده اولین مرحله از چرخهحیات پروژههای صنعتی و مفاهیمی مانند تشخیص فرصت، منشور پروژه، تجزیه و تحلیل ریسک میباشد. فصل سوم با عنوان مطالعات مقدماتی در یک پروژه صنعتی به تشریح مطالعات امکانسنجی پروژه، ارزیابیهای پایه، برآورد هزینه، میزان سودآور بودن پروژه، انتخاب محل احداث واحد صنعتی، اتخاذ تصمیم در رابطه با نحوه سرمایهگذاری و اجرای پروژه اختصاص یافته است
فصل چهارم کتاب در برگیرنده مراحل تصویب و روش های واگذاری و جنبههای حقوقی و اداری پیمان، انواع قراردادها، قراردادهای طراحی و تهیه تجهیزات، عناصر اساسی یک قرارداد و انواع سیستمهای اجرای پروژه شامل سیستم امانی، سیستم سهعاملی یا متعارف، سیستم دوعاملی، سیستم مدیریت اجرا، سیستم مدیریت طرح و سیستم یکپارچه اجرا میباشد. فصل پنجم که از مهمترین فصول کتاب محسوب میشود به مهندسی و طراحی پروژههای صنعتی، طراحی مقدماتی، مراحل بهینهسازی، طراحی فرایند و طراحی اصولی، محاسبه هزینههای واحد صنعتی و جمعبندی مرحله طراحی مقدماتی اختصاص یافتهاست.
فصل ششم به تدارکات و ساخت در پروژههای صنعتی اختصاص داشته، تشکیلات سازمانی پروژه، مدیریت اجرای آن ونحوه کنترل پروژه، مباحث طراحی تفصیلی، سیستمهای کنترل، مراحل تهیه و تامین تجهیزات، برنامهریزی و اجرای عملیات ساختمانی و مراحل نصب در پروژههای صنعتی را به تفصیل بیان مینماید. فصل هفتم به موضوع بسیار مهم راهاندازی و بهرهبرداری پروژههای صنعتی اختصاص داشته و مراحل راهاندازی و بهرهبرداری پروژههای صنعتی، فرایندتملک پروژه، راهاندازی به عنوان یک فرایند، کیفیت راهاندازی واحدهای صنعتی، مسؤلیتها، کیفیت و آموزش، کاربرد رایانهها در پروژههای صنعتی و ویژگی های راهاندازی واحدهای نیمهصنعتی را به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار میدهد.
فصل هشتم با عنوانمدیریت دانش در پروژههای صنعتی، مفاهیم و تعاریف پایه در مدیریت دانش، دیدگاههای مدیریت دانش و فرآیندهای آن، ابعاد مدیریت دانش، مدل ها و الگوهای معماری مدیریت دانش را مورد برسی قرار داده و تأثير سيستمهاي اطلاعاتي بر مديريت دانش، مديريت دانش در سازمان و پیادهسازی مدیریت دانش در سازمانهای پروژهمحور را به تفصیل بیان می کند و در پایان فصل مدل پیشنهادی برای مدیریت دانش در واحدهای عملیاتی وزارت نفت، شامل سازمان و ساختار مدل،اجزا، ملزومات و چالشهای مدل پیشنهادی و نیز ملزومات و چالشهای پیادهسازی مدل را ارائه مینماید. در پیوستهای کتاب اطلاعات تکمیلی مانند ضوابط طراحی معماری پروژههای صنعتی، آییننامهها و دستورالعملهای مورد نیاز در پروژههای صنعتی و نمونههایی از قراردادهای صنعتی ارائه شده است و تعدادی از پروژههای صنعتی کشور معرفی شدهاند.
فصل های مختلف کتاب و ضمائم آن عبارتند از:
فصل اول- ویژگیهای پروژههای صنعتی
فصل دوم- طرح ایده و تعریف پروژههای صنعتی
فصل سوم- مطالعات مقدماتی در پروژههای صنعتی
فصل چهارم- تصویب پروژه و روشهای واگذاری کار
فصل پنجم- مهندسی و طراحی پروژههای صنعتی
فصل ششم- تدارکات و ساخت در پروژههای صنعتی
فصل هفتم- راهاندازی و بهرهبرداری پروژههای صنعتی
فصل هشتم- مدیریت دانش در پروژههای صنعتی
پیوستها
واژهنامه
نمايه (فهرست موضوعي)
با توجه به جایگاه پروژههای صنعتی و نقش اساسی این پروژهها در اقتصاد کشور و ضرورت پرداختن به این موضوع در دانشگاهها و سازمانهای تخصصی و اجرایی این کتاب ميتواند بهعنوان یک کتاب درسی در رشتههای مدیریت پروژه، مهندسی ساخت، معماری و مهندسی عمران تدریس شود و به عنوان مرجعی در فعالیتهای اجرايي مورد استفاده معماران، مهندسان و مدیران پروژهها واقع شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.